Soitonopettaja vs. soittoäppi

Törmäsin musiikin verkko-opetuksen konseptiin ensimmäistä kertaa vuonna 2005 opiskellessani sävellystä Bostonissa. Koulun verkkokursseja oltiin juuri lanseeraamassa, ja muistan, miten skeptinen pianonsoiton opettajani oli konseptin suhteen. Soveltuisiko etäopiskelu soitto-opintoihin yhtä hyvin kuin teoriapainotteisempiin aiheisiin?

Ihminen vs. tietokoneohjelma. Plussat ja miinukset.

Vaikka netti on pullollaan hyvinkin hyödyllisiä soittamistutoriaaleja ja soittoäppeja, niistä kaikista näyttää yhä puuttuvan elementti, joka oppilaalle välittyy vain kahdenvälisessä vuorovaikutuksessa musiikkitunnilla hyvän opettajan valmentamana. Mikä tämä elementti on? Mihin käyttötarkoitukseen musiikkisovellukset toimivat ja mihin eivät?

Ensinnäkin on sanottava, että sekä ihminen että tietokoneohjelma ovat juuri niin laadukkaita kuin mitä omistautuminen opettamismotivaation taustalla on. Toiseksi on ymmärrettävä, että soittaminen on opiskelijalle vähintään yhtä paljon psyykkinen kuin fyysinenkin prosessi. Näistä kahdesta toteamuksesta katsoen eroja ihmisopettajan ja tietokonesovelluksen välillä voi alkaa hahmotella.

Appin 7 plussaa

Oletan alla olevissa pointeissa, että appi tarjoaa korrektia ja selkeää informaatiota. Kaikissa sovelluksissa näin ei välttämättä ole, mutta jos on, niin:

  1. Aloittaminen on parhaimmillaan suoraviivainen kokemus. Avaat sovelluksen ja alat soittaa. Ei tarvetta matkustaa opettajan luokse sen selvittämiseksi, mistä pianossa löytyy keski-C ja miten sormet numeroidaan.

  2. Jos soittamisen perusvalmistelut on kuvattu sovelluksessa selkeästi ja muistat noudattaa annettuja ohjeita, niin opit (ainakin periaatteessa) oikean soittoasennon muutamassa sekunnissa.

  3. Sovellukset on rakennettu toimimaan hieman kuin peli. "Pelaamisen" kautta löydät uusia säveliä ja tutustut koskettimiin ja nuottisymboleihin järjestelmällisesti.

  4. Saat selkeät mittarit kehittymisellesi. Sovellus saattaa antaa sinulle pisteitä siitä, miten hyvin onnistuit edellisessä suorituksessa ja näyttää, mitkä osa-alueet kaipaavat vielä harjoitusta.

  5. Sovellus tarjoaa sinulle suosittuja kappaleita soitettavaksi. Katalogien vuosi vuodelta kasvaessa, kasvaa myös todennäköisyys sille, että löydät sinua miellyttävän kappaleen harjoiteltavaksi.

  6. Soittaminen on hauskaa! Aivan kuin pelaaminen tasoja suorittaen. (Jos pelaamisesta pidät.)

  7. Voit opiskella yksin täysin oman aikataulusi mukaan.

Appin 7 miinusta

  1. Edellisen pluslistan viimeinen kohta on myös miinuslistan ensimmäinen kohta. Olet sovelluksen kanssa yksin. Etenemistäsi valvoo tietokonealgoritmi.

  2. Sovellus ei seuraa sormien ja kehon liikeratoja soiton aikana ja korjaa niitä tarpeen mukaan. Tämä on tärkeä pointti, sillä jokaisen ihmisen fysiologia on täysin omanlaisensa. Väärä soittoasento voi helposti estää kappaleen oppimisen. Pahimmillaan se voi johtaa jopa vammoihin ja kiputiloihin. Jälkimmäinen ei ehkä todennäköistä kevyesti harrastavalla, mutta silti mahdollista.

  3. Musiikkisovellus ei ole musikaalinen... Jotkut sovellukset analysoivat soittoa, mutta algoritmin suorittamalla analyysillä ei ole käyttöä muuten kuin enintään aivan alkeisasioiden läpikäymisen apuna. Henkilökohtaista tulkintaa algoritmi ei osaa arvioida. Tämä on niin ikään tärkeä pointti, sillä musiikissa tulkinta on juuri se, mikä erottaa ihmisen koneesta.

  4. Sovellukset saattavat leikata kulmia nuottimerkintöjen /-tulkintojen oikeaoppisuuden suhteen soittamisen sujuvuuden nostamiseksi. Tästä voi olla hyötyä alkeisohjelmiston kohdalla, mutta toisaalta tuloksena voi olla paljon ylimääräistä työtä myöhemmin, kun väärin opittuja asioita korjataan soittotunneilla.

  5. Jos opit soittamaan alusta asti tietokoneavusteisesti, siirtyminen ns. normaaliin musisointiin on turhauttavaa. Vaikka tietokoneavusteinen soittaminen kieltämättä tekee soittamisen aloittamisesta helppoa, hinta tälle helppoudelle on etääntyminen ns. normaaleista musiikin hahmottamistekniikoista. Tämä on iso asia, sillä kun soittotaitoa karttuu tarpeeksi, ovat normaalit tekniikat vääjäämättä ainoat keinot omaksua uutta musiikkia.

  6. Ihmisten välinen vuorovaikutus puuttuu, joten merkittävä osa oppimisen psykologisesta elementistä sivuutetaan.

  7. Sovellus on peli. Tämä kohta varmasti herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Itselleni musiikki ei koskaan ole ollut peliä, vaan keino ilmaista jotain sellaista henkilökohtaista, jossa ei ole kyse kilvoittelusta. Musiikki on ensisijaisesti tunteen ilmaisua ja vasta toiseksi suorite. Mikäli opiskeluympäristö rakennetaan niin visuaalisesti kuin äänellisestikin raameihin, joka muistuttaa peliä, mielestäni suuri osa koko musiikkiharrastuksen syvimmästä merkityksestä jää koskettamatta.

Perinteisen musiikkitunnin plussat ja miinukset

Pianonsoittajan perustekniikka (pdf-opas)
18,00 €
Lisää ostoskoriin

Perinteisen musiikkitunnin plussat juontuvat pitkälti käänteisesti sovelluksen miinuslistalta, joten en listaa niitä tässä uudestaan. Haluan kuitenkin sanoa, että pienoisesta appiskeptisyydestäni huolimatta näen teknologian hyödyntämisessä paljon hyvää.

Monet soittosovellukset ovat huippusuosittuja, joten selvästi ne palvelevat käyttäjäkuntaansa hyvin. Kuten henkilökohtainen opetus tarjoaa opiskelijalle paljon sellaista, mihin sovellus ei kykene, vastavuoroisesti sovellus tarjoaa sellaisia asioita, mihin vain se kykenee. On parhaimmillaan tosi hauskaa ja viihdyttävää seurata esim. oman soittonsa etenemistä ruudulta reaaliaikaisesti vauhdikkaan musiikin kuuluessa taustalla.

Siksi suosittelenkin tutustumaan näihin soittosovelluksiin, jos ne tuntuvat houkuttelevilta. Niiden toimivuus sinulle riippuu omista tavoitteistasi. Jos aloitat niillä ja koet, että kaipaatkin niiden lisäksi ihmisläheisempää valmennusta, olet aina lämpimästi tervetullut vaikkapa Stadin Musakouluun kokeilemaan niitä perinteisempiä musiikkitunteja, jotka kustomoidaan aina juuri sinun tavoitteidesi mukaan!

Mukavaa joulun aikaa! :)

-Elias

Edellinen
Edellinen

Äh, nuotinluku on vaikeaa! Miksi kannattaa opetella?

Seuraava
Seuraava

Varo, pensaikossa vaanii tiikeri!